Mézeskalács figurák:
Hozzávalók (kb. 50 db.): 25 dkg méz 12,5 dkg cukor 12,5 dkg vaj 50 dkg liszt 3 dkg kakaó 1 evokanál mézeskalács fuszerkeverék 1 teáskanál orölt fahéj 1 mokkáskanál sütopor 1 tojás 1 evokanál rum A díszítéshez: 25 dkg porcukor 1 tojásfehérje piros ételfesték cukorgyöngy |
|
Elkészítés: A mézet a cukorral és a vajjal kis lábosban felforraljuk, és hagyjuk kihulni. A lisztet, a kakaót, a mézeskalács fuszerkeveréket, a sütoport és a fahéjat összekeverjük. A mézes masszát, a tojást, a rumot összedolgozzuk a lisztes keverékkel, és 24 órára hidegre tesszük. A tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagon kinyújtjuk, és karácsonyi formákkal különbözo alakokat szúrunk ki belole. Ha telt formákat készítettünk, lyukasszuk át oket, hogy szalagot tudjunk majd fuzni bele. A sütot 200 fokra (gázsüto 3. fokozat) elomelegítjük. Sütopapírral kibélelünk egy tepsit, a formákat rárakosgatjuk, és a sütoben kb. 15 percig sütjük. Hagyjuk kihulni. A porcukrot összekeverjük a tojásfehérjével (suru masszát kell kapnunk), felét fehéren hagyjuk, a maradékot két részre osztjuk, és piros ételfestékkel rózsaszínure, illetve eros pirosra festjük. Sütopapírból tölcsért formázunk, a végén nagyon kis nyílást vágunk, beleöntjük a cukormázat, és megdíszítjük vele a formákat. Ízlés szerint megszórjuk cukor-gyönggyel, és hagyjuk megszáradni. A formákra szalagot kötünk, és a fára akasztjuk.
| |