Az élesztőt kevés cukorral és a tejjel felfuttatjuk. A lisztet, a tojást, a sót, a cukrot, a felfuttatott élesztőt, a reszelt citrom héjat és a vaníliát jól összedolgozzuk. 10 percig kelni hagyjuk. Majd a vajat bedolgozzuk a tésztába. Újabb 15 percig kelesztjük. Összekeverjük a mazsolát, a cukrozott narancshéjat, mandulát, meghintjük rummal, majd gyors mozdulatokkal a tésztába dolgozzuk, ismételten 10-15 percig kelesztjük. A tésztát 2 cipóra osztjuk. Majd 30 cm-es téglalapokká nyújtjuk úgy, hogy a közepe vékonyabb legyen. a két szélét a közepére hajtjuk. A sütőlapot kibéleljük sütőpapírral, megkenjük vajjal, ráfektetjük a kalácsot és 20-30 percig pihentetjük. 200 fokos sütőben 60 percig sütjük. A vajat felolvasztjuk, beletesszük a cukrot és a vaníliát.
A forró kalácsot a körbekenjük az olvasztott vajjal, tetejét megszórjuk vaníliás cukorral.
Karácsonyi Kalács Hozzávalók:
1 kg liszt
10 dkg élesztő
4 dl tej
2 tojás
10 dkg cukor
40 dkg vaj
35 dkg mazsola
10 dkg vágott mandula
10 dkg felaprózott cukrozott narancshéj
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 felhasított vaníliás rúd
Kenéshez
15 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 felhasított vaníliás rúd
|