Káposztaleves
1/2 kg sertéshúsból pörköltet főzünk. Amikor már háromnegyed részben puha, hozzákeverünk 3/4 kg savanyú káposztát és 25 dkg karikára vágott füstölt kolbászt, és készre főzzük. Tálaláskor ízlés szerint tejföllel leöntjük.
Borleves
Hozzávalók:
- 1/2 liter fehérbor,
- 6 dl víz,
- 2 tojássárgája
|
- 10 dkg porcukor,
- fahéj, citrom és narancshéj reszelve.
|
Elkészítés: Tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, beletesszük a fűszereket, felöntjük a borral, és a vízzel, majd kis lángon állandóan keverve, hogy a tojások össze ne fussanak, forrásig melegítjük. Ekkor levesszük a tűzről, és néhány percig tovább keverjük a habverővel, míg jó habos nem lesz. Csészékben tálaljuk.
Halászlé
Hozzávalók:
- 8-10 szelet ponty
- 50 dkg keszeg, kárász
- 50 dkg egyéb hal (harcsa, süllő, busa...)
- 1-2 pontyfej
- Haltej, ikra
- Csont és uszonyok
|
- 2 halászlékocka
- 4 fej hagyma
- só
- őrölt paprika
- 1 paradicsom
- 1 zöldpaprika
|
A hagymát a fazékban kevés olajon megpároljuk, majd belerakjuk az összes halat, csontot és uszonyt, a pontyszeleteket és az ikrát kivéve, és 2,5 liter vízzel felengedjük. A paradicsomot és a paprikát néhány darabra vágjuk, a halászlékockákkal együtt a fazékba rakjuk és sóval, paprikával ízesítjük. Két óra főzés után az egészet többször átpaszírozzuk, majd az így kapott levet újra felforraljuk. Az előre besózótt halszeleteket, a haltejet és az ikrát belefőzzük, és ha kell, ízlés szerint ízesítjük. |