A szívvel-lélekkel, no és persze rengeteg munkával elkészült karácsonyi ételeket az ünnephez méltóan megterített és dekorált asztalnál fogyasszuk el. A szenteste ünnepi vacsorájához leginkább fehér, de mindenképp egyszínű, enyhén dekorált, esetleg saját színével hímzett terítő való. Nagyon fontos, hogy a terítőhöz passzoló szalvétát válasszunk. Lehet papírból vagy a terítő színével harmonizáló textilből, elhelyezhetjük hagyományosan a tányér bal oldalára, vagy belehelyezhetjük a tányérba is, egy kicsiny tányérdísz kíséretében. Ha van rá időnk és kedvünk, hajtogathatunk valamilyen papírcsodát a szalvétából, a tányér közepére, vagy a talpas pohár alá illesztve.
Az asztal fő dísze az adventi koszorú vagy a magvakkal, fenyőágakkal kiegészített gyümölcskosár. Ha hely hiányában nem is rakjuk őket a vacsora idejére az asztalra, egy szépen feldíszített gyertyával vagy asztaldísszel mindenképp utaljunk a karácsonyra. A tányérok kiválasztásánál inkább az egyszerűségre törekedjünk, a beléjük kerülő finomságok elegendő díszül szolgálnak majd.
|