*¤*Boldog Karácsonyt!*¤*
Boldog Névnapot!
 
Hírek

 

2018.01.02.

 

Sziasztok! Elérkezett az idő, amikor az oldal a „nyári” pihenőjére vonul. Véget értek az ünnepek, és jönnek a szürke hétköznapok, de azért remélem mindenkinek jól teltek az ünnepek. Természetesen karácsony idén is lesz, és az oldal is újra üzemelni fog, ha minden jól november vége felé, de addig is mindenkinek nagyon szép évet kívánok! :) Ha van ötleted az oldallal kapcsolatban, vagy csak érdeklődnél az év során, akkor írj egy e-mailt a karacsonygportal@gmail.com címre. Év közben is elérhető!
 
 
Üdvözlettel: 
A szerkesztő
 
Menü
 
Képek
 
Karácsonyi versek
 
Mesék
 
Étel-ital
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2005-07-09
 
Vásárlás
 
Karácsonyról
 
Multimédia
 
Karácsonyi videók/zenék
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Egy kis zene
 
Országok, népek, szokások

Hozzánk a Télapó szánon hozza az ajándékot, de Ausztráliában például kenguruháton. Ahány ország, annyi szokás!


Ausztria:


"Sógoréknál" szinte ugyanazok a szokások, mint nálunk: a Mikulás december 6-án lepi meg a gyerekeket.


Németország:a városok az ünnepek idején fényárban úsznak. Nemcsak a házakat, de az udvarban álló fákat is feldíszítik. A lakások többségében apró Betlehemet is elhelyeznek. A kicsik az ablakba helyezik ajándéklistáikat, melyre cukornehezéket raknak. A németeknél a Weihnachtsmann, vagyis Télapó (szó szerinti fordításban Karácsonyapó) hozza az ajándékokat.

 
Olaszország:


a taljánoknál egy Strega Buffana ("tréfás boszorkány") nevű lény viszi a meglepetéseket. A jók ajándékot kapnak, a rosszak pedig egy darab szenet. Bevett szokásuk lencsét ajándékozni egymásnak, amit az újév első napján főznek meg, hogy szerencsét és pénzt hozzon házuknak.Anglia:


A gyermekek levélben küldik el kívánságaikat a Mikulásnak, majd az irományokat a kandallóba dobják, hogy egészen az Északi-sarkig repüljön. Szó szerint megegyezik a német Télapó elnevezésével (tükörfordításban) az angoloknál feltűnő Father Christmas. A brit mesék szerint a Télapó a kéményen keresztül érkezik és a kandallóból bújik elő, az ajándékokat pedig egy hosszú, vastag zokniba rejti el. Érdekesség, hogy az angol Father Christmas és az amerikai Santa között van két különbség: az angolnak hosszabb a köpenye és a szakálla is…

Svédország:


Jultomten, vagyis egy manó hozza a karácsonyi meglepetéseket. (Van, ahol röviden csak Tomtennek nevezik.) Az ajándékokat is hasonlóan nevezték el: a Jultomten hozza ugyanis a julklappart, a meglepetésekkel teli hatalmas zsákot.


Finnország:


Finnországban, pontosabban a Lappföldön lakik a Télapó „hivatalosan” – kivéve Amerikát, ahol azt hiszik, hogy az Északi-sarkon éldegél a „Santa Claus”. A finnek így hívják őt: Joulupukki, s eredete messze a kereszténység előtti pogány időkre vezethető vissza. Pontos lakhelye az Északi-sarkkör közelében, a Fülhegyen (Korvatunturi) található.
A finnországi svédek viszont Julgubbennek nevezik. Az pedig egyáltalán nem meglepő, hogy errefelé inkább ő osztja az ajándékokat, mint a Jézuska vagy a Háromkirályok. A finn Télapó megkérdezi a gyerekeket, mielőtt odaadná az ajándékokat, hogy jól viselkedtek-e az utolsó látogatása óta eltelt egy évben. Az itteni Mikulás természetesen rénszarvasok vontatta szánon érkezik, akárcsak németajkú országaiban.


Hollandia:


a fapapucs és tulipán hazájában a Télapó hagyománya keveredik a jó lovagok tradíciójával. Ruprecht lovag személye ismert itt is, Németországban is, ő – akárcsak a kisázsiai Szent Miklós – arról volt híres, hogy ajándékokat osztogatott. Valószínűleg a két hagyomány összeolvadásával magyarázható, hogy a hollandul „Sint(er) Klaas”-nak nevezett Mikulás fehér lovon jár.
Annak megfejtését pedig, hogy miért facipőkbe helyezi az ajándékokat – nos, ezt olvasóinkra bízzuk… Hollandiában a Karácsonyapónak megfelelő Kerstman hagyománya is él. A Mikulás és a Karácsonyapó összevegyítése is alighanem holland találmány, ezt vették át az amerikaiak is, akik Új-Amszterdamot, a mai New Yorkot megszerezve ismerkedhettek meg ezekkel a kissé zavaros hagyományokkal.


Spanyolország:


erősödik a Karácsonyapó szerepe, de itt talán egy kicsit fontosabb még a Vízkereszt hagyománya. A spanyol gyerekek a bibliai napkeleti bölcsektől (Háromkirályok: Los Reyes Magos) várják az ajándékot, különösen Boldizsár népszerű közöttük. (Magyarországon a betlehemezés emlékeztet erre a szokásra leginkább.)
A spanyolok és a portugálok – a magyar Mikulás-szokásokhoz hasonlóan – nem az „angolos” zoknikban várják az ajándékokat, hanem cipőkben. Spanyolországben egyébként Vízkereszt előestéjén, január ötödikén szokásos az ajándékozás.


Portugália:


Vegyes hagyományok jellemzik: Télapó, illetve Karácsonyapó „működik”, tehát a kisebbik ibériai ország vegyíti a különböző szokásokat, amelyek Európában terjedtek el. A vegyítésre nemcsak a spanyolos-magyaros-lengyeles cipőkihelyezés vagy az északias Karácsonyapó megjelenése a példa, hanem az ajándékozás időpontja is. Ezt a portugálok az angolokhoz hasonlóan oldják meg, hiszen ők december 25-én reggel osztják a csomagokat a gyerekeknek.


Latin-Amerika:Ugyanúgy bonyolódnak a szálak, mint egy jobb szappanoperában: a legtöbb itteni országban, például Mexikóban, Costa Ricában és Kolumbiában a Jézuska (El Nino) hozza az ajándékokat, de a portugálul beszélő Brazíliában és a spanyolajkú Peruban a Papa Noel, vagyis megintcsak a Karácsonyapó a népszerűbb.


Puerto-Rico:


A spanyol hagyományok a legerősebbek: itt a Háromkirályok osztják január hatodikán, Vízkeresztkor a jutalmakat. A „portorikói” gyerekek ilyenkor füvet raknak az ágyuk alá, hogy legyen mit enniük a tevéknek (ezen jönnek a Bibliából is ismert bölcsek). Aztán reggel, amikor felébrednek, csodálatos módon ajándékok kerülnek a fű helyére! Ugyanakkor Puerto Rico amerikanizálódására jellemző, hogy már ott is leginkább december 25. az ajándékozás egyik legfőbb napja, és van Santa Claus és karácsonyfa is, ami a szubtrópusi vidéken igen érdekes lehet…


Marokkó:


Iszlám ország, és még sivatagos is, tehát Télapóként furcsa lenne, ha tevékenykedne ott valaki. A marokkóiak mégis ismerik a Mikulást, pontosabban egyik segítője alapján Afrika észak-nyugati csücskén Fekete Péter hagyománya él!


Oroszország:A Gyedmaroz, a Fagy Apó, illetve a Fagyok Nagyapja néven is fordítható lenne, s komoly szerepe volt Moszkva és Oroszország védőszentjének, Szent Miklósnak a háttérbe szorításában a kommunizmus idején. A nyugati verzióknál sokkal soványabb orosz Télapó egyébként exportcikk is lett: a kommunizmus idején megpróbálták vele kiszorítani mind a Jézuskát, mind pedig a Mikulást, és nemcsak a Szovjetunióban… A kék vagy piros ruhájú, trojkán közlekedő Gyed Moroz Újévkor osztogatja az ajándékait, akárcsak az antik rómaiak, akik egymásnak küldözgettek meglepetéseket az új esztendő alkalmából. Oroszország azon ritka helyek egyike – Olaszország mellett –, ahol női személy is felmerül a karácsonyi-újévi-vízkereszti ünnepi körben. Babuskának hívják őt, s ez a név a Nagymamára, illetve Anyókára utal, aki szintén ajándékokat ad a gyerekeknek. A Gyed Moroznak is volt női segítője: Sznyegurocska (Hóleányka), az unokája volt Fagy Apónak.


Lengyelország:


Túl azon a tényen, hogy együtt ugratjuk lovunkat, és még borunkat is megosztjuk; a lengyeleket a Csillagember (Gwiazdor) látogatja meg karácsonykor, december 24-én. Ő felel meg a Télapónak, s eredete az Északi Sarkcsillaggal függ össze. A Szenteste összeülő család csak akkor kezdheti meg Lengyelországban az ünnepi vacsorát, ha megjelenik az égen az első csillag. Lengyelországban is van egyébként Mikulás-ünnep: december hatodikán Szent Miklós (Swiety Mikolaj) osztja a csomagokat.


USA:


Az Amerikai Egyesült Államokban a Karácsonyt picit háttérbe szorítja a november végi Hálaadás ünnepe. Amerikában egyébként a Szent Miklósnak megfelelő Santa Claus, illetve a rövidebb Santa elnevezés terjedt el leginkább a Télapóra, aki Angliához hasonlóan többnyire a kéményen át érkezik a lakásba. Az amerikaiaknak természetesen nem felelt meg, hogy a Télapó Lappföldön lakik, az ő Mikulásuk az Északi-sarkon rendezkedett be… Az amerikai Mikulás egyébként valódi egyveleg: az új-amszterdami, vagyis a mai New York-i holland telepesek ismertethették meg a tengerentúli angolszászokat a Télapót Szent Miklóssal vegyítő hagyományaikkal, így keletkezhetett a Mikulásból és a Karácsonyapóból összegyúrt Santa Claus.


Ausztrália:


A Mikulás szánját itt nem a rénszarvasok vontatják, hanem nyolc fehér kenguru.
 

 
Visszaszámlálás

 
Karácsonyfa
 
Egyéb Leírások
 
Ajándék ötletek
 
Dekorációk
 
Karácsonyi linkek
 
 
Történetek
 
Karácsonnyal kapcsolatos
 
Látogatók tanácsai
 
Karácsonyi Filmek
 


 
Szavazás
Várod már a karácsonyt?

Igen
Nem
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Hogy tetszik az oldal?

Nagyon tetszik
Elmegy, de lehetne jobb is
Most voltam itt utoljára
Nem tetszik
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)