Kolozsvári töltött káposzta:
|
|
Hozzávalók (kb. 50 db.): 300 g sertésborda (4 vékony szelet karaj) 200 g darált sertéshús 100 g rizs 4 db debreceni 60 g vöröshagyma 8 db savanyú káposztalevél 800 g savanyú káposzta 80 g császárszalonna 20 g liszt 1 db tojás 1 db füstölt köröm 3 dl tejföl 20 g fokhagyma 1 csomó kapor 50 g zsír 150 g füstölt szalonna só, fuszerpaprika, orölt bors, majoránna, orölt kömény, csombor |
|
Elkészítés: A rizst félig megfozzük. A császárszalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, a tojást felverjük, majd ezeket az anyagokat a darált húshoz adjuk. Sóval, orölt borssal és majoránnával fuszerezzük, összekeverjük. A káposztalevelekrol a vastag ereket levágjuk és a tölteléket egyenletesen elosztva, azokat megtöltjük. (A tölteléket a levél egyik oldalára tesszük, két végét felhajtjuk és feltekerjük). A vöröshagymát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk, a savanyú káposztát átmossuk, kicsavarjuk, a füstölt körmöt vagy egyéb füstölt csontot jól megmossuk. A zsírt felolvasztjuk, a szeletekre vágott vöröshagymát benne megfonnyasztjuk, a tuzrol levéve hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát, a köménymagot, a fuszerpaprikát. Kevés folyadékot adva hozzá felforraljuk, zsírjára visszapirítjuk, hozzáadjuk az apró káposzta felét, a füstölt csontot, a csombort és a finomra vágott kaprot, ráhelyezzük a töltelékeket, az apró káposzta másik felével betakarjuk, kevés folyadékot hozzáadva fedo alatt puhára fozzük. Amíg a káposzta fo, a bordákat kissé kiveregetjük, sózzuk, lisztbe mártva mindkét oldalát megsütjük. A debrecenit bevagdossuk, a szalonnából négy egyforma szeletet vágva kakastaréjt készítünk (a szalonnát hosszában majdnem boréig bevágjuk, majd erre merolegesen kockázzuk), és serpenyoben kisütjük. A visszamaradó zsírban a debrecenit megsütjük. Ha a káposzta megpuhult, a tölteléket kivesszük, az aprókáposztát tejfeles habarással besurítjük, kiforraljuk. Tálaláskor a tál aljára rakjuk az aprókáposztát, ráhelyezzük a tölteléket, mellétesszük a sült bordát, debrecenit és a kakastaréjt. Tejföllel és finomra vágott kaporral díszítve forrón tálaljuk.
| |