*¤*Boldog Karácsonyt!*¤*
Boldog Névnapot!
 
Hírek

 

2018.01.02.

 

Sziasztok! Elérkezett az idő, amikor az oldal a „nyári” pihenőjére vonul. Véget értek az ünnepek, és jönnek a szürke hétköznapok, de azért remélem mindenkinek jól teltek az ünnepek. Természetesen karácsony idén is lesz, és az oldal is újra üzemelni fog, ha minden jól november vége felé, de addig is mindenkinek nagyon szép évet kívánok! :) Ha van ötleted az oldallal kapcsolatban, vagy csak érdeklődnél az év során, akkor írj egy e-mailt a karacsonygportal@gmail.com címre. Év közben is elérhető!
 
 
Üdvözlettel: 
A szerkesztő
 
Menü
 
Képek
 
Karácsonyi versek
 
Mesék
 
Étel-ital
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2005-07-09
 
Vásárlás
 
Karácsonyról
 
Multimédia
 
Karácsonyi videók/zenék
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Egy kis zene
 
Karácsonyi név szótár

András:

A görögországi Patraszban született András apostol, Jézus tizenkét tanítványának egyike. Hittérítőként Kappadókiában, Galiciában hirdette az evangéliumot, majd megalapította és vezette a bizánci egyházat. Később üldözői Akhaja Patre városában ferdekeresztre feszítették. (X András-kereszt) Emléknapja, november 30., a XVIII. század végéig böjti nap volt. Sok népi hagyomány fűződik hozzá, melyek leginkább a lányok kérőjének megjövendölésére szolgáltak.

Aprószentek:

Azoknak a kisdedeknek az ünnepe december 28-a, akiket Heródes a tömeges betlehemi gyermekgyilkosság során kivégeztetett. A II. századtól keresztény ünnep. Ma is élnek hagyományok, amelyek szerint akit e napon megveregetnek a vesszőből font korbáccsal, az az újesztendőben bő termésre, egészségre számíthat.

Borbála:

Szent Borbála, a bányászok, tüzérek védőszentje, a hajadon lányok pártfogója. Kis-Ázsiában élt és a keresztény hitért mártírhalált halt. Emléknapja december 4. E napon tilos volt varrni, fonni, söpörni, és ha női látogató tévedt a házba, azt söprűvel azon nyomban elkergették, nehogy elvigye a háziak szerencséjét.

István:

"Szent István"-t a hívők már Krisztus után 30-ban a szegények, az apostolok és a lovak védőszentjévé választották. Jézus igéjének nyílt hirdetése miatt azonban Jeruzsálemben elfogták és halálra kövezték. Jeruzsálemben kaput is neveztek el róla, ami még ma is az "István-kapu" nevet viseli. Emléknapja december 26., karácsony másnapja.

János:

"Szent János" ünnepét elsősorban a szőlőtermesztők, borosgazdák tartották jeles ünnepnek. Ezen az ünnepnapon az emberek a bort, de gyakran az ételeket is a templomba vitték megszenteltetni. A néphit szerint a megszentelt bor vagy alma orvosságként szolgált ezután minden bajra.

Kántálás:

Szegedi népszokás. A gyerekek már advent kezdetétől négy-ötfős csoportokban járják a házakat és éneklik:

"Eljöttünk mi kántálni, kántálni
Nem kell minket bántani, bántani:
adjanak egy darab kolbászt,
mi is hoztunk fülit-farkát!"

Kolindolás:

Román népszokás. A legények december 24-ről 25-ére virradó éjjel dobokkal, dudákkal, furulyával keltek útra, és betérve a házakba megtáncoltatták az asszonyokat, leányokat. Kolindákat énekeltek, majd a kimondottan erre az alkalomra sütött fonott kaláccsal és itallal kínálták őket. Távozáskor ajándékot kaptak, ők pedig bő termést, a leányoknak jó hozományt és gazdag újesztendőt kívántak.

Luca

Luca Kr.u. 304 körül élt Syracusában. A középkorban vált európai kultusszá. A vakok, utcanők és a menyasszonyok védőszentje volt, akit a dolgozó nők torkonszúrtak, de ő nem halt meg, amíg fel nem vette az utolsó kenetet. Lucina: római szülésistennő, Luca anyja, aki vérfolyásban szenvedett, és a 12. évben gyógyult meg.

Luca széke

A széket 12 napon át egészen karácsony előestéjéig készítették, hogy aztán az éjféli misén a székre ráállva megláthassák, hogy kik azok, akik szarvat viselnek, vagyis a boszorkányok. A széket utána gyorsan elégette a gazdája, nehogy elverjék a boszorkányok. Az is segíthetett a szék készítőjének, ha hazafele mákot szórt el az úton, mert a boszorkányoknak a mákot fel kellett szedniük, amíg a gazda elmenekülhetett.

Luca pogácsa:

Tollat tettek a pogácsákra, és akié megperzselődött, az közeli halálra számíthatott.

Luca cédula:

12 cédulára felírtak egy-egy férfinevet, ezekből egyet minden nap a tűzbe dobtak, és amelyik utoljára maradt, az mutatta meg a jövendőbeli nevét.

Luca hagyma:

Hat vöröshagymát félbevágtak, kiszedték a közepét, sót szórtak bele, és attól függően, hogy mennyi levet eresztett, következtettek a 12 hónap csapadékosságára.

Luca kalendárium:

12 napon keresztül megfigyelték az időjárást, és ebből következtettek az új év 12 hónapjának időjárására.

Luca búza:

Tányérban, meleg helyen búzát csíráztatott a gazdasszony, mely, ha karácsonyra szárba szökkent, jó jelet mutatott a jövő év termését illetően.

Miklós:

A halászok, révészek, vízimolnárok és a folyóparti bencés apátságok védőszentje, Szent Miklós Kis-Ázsiában, Myra városában élt. Emléknapja december 6., ám ünneplését az egyház 1611-ben betiltotta. A mai piros ruhás Mikulás (a Miklós név cseh megfelelője) hazánkban csupán 60-70 éve terjedt el, de az óta teli zsákjával minden évben felkeresi a gyerekeket, és ha megérdemlik, telerakja cipőjüket sok-sok finomsággal, ha nem, akkor virgáccsal.

Regölés:

A legények bundában, álarcban, láncos bottal, csengővel kopogtatnak be a gazdákhoz bő termést, sok állatot, a leányoknak vőlegényt és boldog újesztendőt kívánva.

Szállást keres a Szent család:

Falunként tíz-tizenöt család összefog, és naponta, énekszóval kisérve egy festett Szent család képet költöztetnek házról házra. A háziak feldíszített szobával várják őket.

Tamás:

A Galileából származó "Szent Tamás" egészen addig kételkedett az Úr feltámadásában, amíg saját kezével meg nem érinthette a szegek ütötte sebeket. Ezután így kiáltott: "Én Uram és én Istenem!" Ettől fogva élete végéig Jézus hű követője, és a keresztény egyház igéjének terjesztője lett. Indiában halt vértanúhalált, testét azonban Itáliában helyezték örök nyugalomra. Emléknapja december 21. A néphit szerint, ha Tamás napja reggelére friss hó esik, akkor békés, boldog karácsony várható.

Vízkereszt:

Boldogasszony havának hatodik napja, január 6. az Úr megjelenésének ünnepe. Ünneplését a Krisztus utáni harmadik században kezdték, amikor is Jézus megkeresztelkedéséről emlékeztek meg. A nyugati kereszténység azonban több jelentést adott eme ünnepnek, a háromkirályok napjának nevezte. A háromkirályok, napkeleti bölcsek (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) a fáma szerint egy próféta jövendölése alapján egy fényes csillagot követve jutottak el Arábiából, Perzsiából Betlehembe, hogy hódolatukat bemutathassák, és ajándékot adjanak a zsidó újszülött királynak, Jézusnak. Ez az ünnepnapja a vizek megszentelésének és egyben a karácsonyi ünnepek lezárásának is. Az emberek, az e napon a templomba megszentelt víznek különös erőt tulajdonítanak, és egész évben, mind saját maguk, mind pedig állataik betegségének gyógyítására használják.

 
Visszaszámlálás

 
Karácsonyfa
 
Egyéb Leírások
 
Ajándék ötletek
 
Dekorációk
 
Karácsonyi linkek
 
 
Történetek
 
Karácsonnyal kapcsolatos
 
Látogatók tanácsai
 
Karácsonyi Filmek
 


 
Szavazás
Várod már a karácsonyt?

Igen
Nem
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Hogy tetszik az oldal?

Nagyon tetszik
Elmegy, de lehetne jobb is
Most voltam itt utoljára
Nem tetszik
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)