*¤*Boldog Karácsonyt!*¤*
Boldog Névnapot!
 
Hírek

 

2025.01.01.

Sziasztok! Sajnos elérkezett ez a nap is, véget értek az ünnepek, lassan kialszanak a fények, lekerülnek a díszek és visszatérünk a szürke hétköznapokhoz, de remélem mindenkinek úgy telt a karácsony, ahogy elképzelte, és szép pillanatokat éltetek át amire később is emlékezni fogtok. Az oldal most "nyári" pihenőre megy, de szerencsére idén is lesz karácsony és az adventi időszakban újra visszatérek, ha minden jól alakul. :) A visszaszámláló már élesítve, így az év bármelyik napján meglátogatod az oldalt, akkor láthatod, hogy mennyi nap van  hátra még karácsonyig. Ezen kívül két szavazás is felkerült, ahol szavazhatsz arra, hogy várod-e már a karácsonyt és ha várod, akkor mikor kezdesz el készülődni. :) Végül szeretném megköszönni, hogy velem tartottatok és azt is, hogy ilyen sokan meglátogattátok az oldalt. Kívánok mindenkinek egy nagyon szuper, sikeres és még boldogabb új évet.

Ha van ötleted az oldallal kapcsolatban, vagy csak érdeklődnél az év során, akkor nyugodtan  írj e-mailt a karacsonygportal@gmail.com címre, ami az év minden napján elérhető.

Üdvözlettel:
A szerkesztő

 

 
Menü
 
Képek
 
Karácsonyi versek
 
Mesék
 
Étel-ital
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2005-07-09
 
Vásárlás
 
Karácsonyról
 
Multimédia
 
Karácsonyi videók/zenék
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Egy kis zene
 
Miért éppen halászlé?

Miért éppen halászlé?

Különböző felkéréseknek eleget téve, bírálóként való részvétel kapcsán már jó ideje elmondhatom, hogy bárhol is legyen az országban gasztronómiát érintő verseny, vetélkedő, annak leggyakoribb programja a halászléfőzés. Azt is elmondhatom: amellett, hogy a halászlé a magyar konyha egyik legnépszerűbb étke, az a készítmény, amit kishazánkban a legtöbbféleképpen csinálnak. Ahány tájegység, annyi mód! Mégis, bizton állíthatom, nem ez a válasz arra a kérdése, amit korábban sem másoknak, sem magamnak, sem máshol, sem itthon Szarvason, kapásból nem tudtam megválaszolni, s ami így hangzik: Miért éppen halászlé? Ezen írás egyik célja, hogy a kérdésből adódó restanciámat íly módon rendezzem.

Halászlét az év bármelyik szakában lehet készíteni, de így, hogy augusztus 20-án, egy nemes kezdeményezésre immár tizennegyedik alkalommal kerül sor a szarvasi halfőző versenyre, különös aktualitása van. Tehát, úgy hiszem, a válasz nem egy konkrétum, bár egyszerűsíthető. A halászlét azért lehet és ajánlatos főzőverseny tárgyává tenni, mert egy győztes készítményt igen nagy feladat produkálni. A nyerő készítési módhoz több minőségi nyersanyag ismerete és sok más területen az átlagnál nagyobb tájékozottság szükségeltetik. A következő kérdések mutatják meg és bizonyítják, mennyi minden szükséges a győzelemhez.

A halászlé hol készüljön? Zárt helyen? Szabad tűzön? Mi legyen a tüzelőanyag? Milyen formájú legyen az edény?

A vöröshagyma származása, kora, felvágásának-, és felhasználásának módja: főzve? dinsztelve? pirítva?

A halak állaga , kora fajtái, előkészítésük, darabolásuk, a felhasznált fajták aránya, mennyisége, belsőségük alkalmazása, a víz helyes mennyisége.

A fűszerpaprika eredete, az őrlemény finomsága, színe, illata… Máris a 22. függvénynéél tartunk, s még nem említettük a legfontosabb szakasz kérdéseit: A főzés folyamán mikor alkalmazzuk anyagainkat? A cél érdekében mik a helyes arányok? Paszírozva nyerő a készítményünk, vagy anélkül? Ha az előbbi, akkor mekkora lukú legyen a paszírozó? Fontos továbbá a tájjelleg meghatározta, járulékos minőségi nyersanyagok helyes megválasztása, alkalmazása.

A “Miért éppen halászlé?” eddig még megválaszolatlan kérdésre, hiszem, hogy a fentiek felsorolása után az olvasók többsége számára meg is született a válasz, ami összefoglalva így hangozhat: Nem lehet véletlen, hogy a gasztronómiai eseményeknek, versenyeknek leggyakrabban a halászlé a főszereplője, hiszen, ha ennyi követelménynek szükséges eleget tenni gyakorlatban a sikerért, akkor a halászlé igencsak alkalmas tárgya, eszköze lenni egy rangos megmérettetésnek.

Lévén, hogy közeleg a helyi halas-bográcsok összecsapásának rendszeres ideje, hangoztatandó: A fenti kérdéssekre gygakorlatban való helyes megválaszolás esetén a résztvevőknek komoly esélyük van a díjak elvitelére! Ehhez kíván, a már szép hagyományokkal rendelkező XIV. Szarvasi Halfőző Verseny szervezője és a zsűri jó munkát, kellems hangulatot és sikert! Forschner Rudolf

 
Visszaszámlálás

 
Karácsonyfa
 
Egyéb Leírások
 
Ajándék ötletek
 
Dekorációk
 
Karácsonyi linkek
 
 
Történetek
 
Karácsonnyal kapcsolatos
 
Látogatók tanácsai
 
Karácsonyi Filmek
 
 
 
Szavazás
Várod már a karácsonyt?

Igen, nagyon.
Nem
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Mikor kezdesz el készülni karácsonyra?

Már januárban elkezdem tervezni a következő karácsonyt, mert imádom!
Szeptember végén, amikor megjelennek a Mikulás csokik a boltokban.
Advent első vasárnapján kezdek készülődni, az olyan szimbolikus.
Nem nagyon készülődöm, csak hagyom, hogy megtörténjen.
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Hogy tetszik az oldal?

Nagyon tetszik
Elmegy, de lehetne jobb is
Most voltam itt utoljára
Nem tetszik
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    Lakatos munka- Épületlakatos munka- Haidekker kerítés - Haidekker kapu- Teraszkorlát- Lakatos munka szerelés- Hullámrács    *****    Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-