*¤*Boldog Karácsonyt!*¤*
Boldog Névnapot!
 
Hírek

 

2024.01.01.

Sziasztok! Sajnos elérkezett ez az időszak is, lassan vízkereszt és a karácsonyi időszaknak vége. Remélem mindenkinek jól telt az ünnepi időszak és sikerült elmerülni a karácsonyi varázslatba. Az oldal most „nyári” pihenőre vonul, de természetesen idén is lesz karácsony, így már november végén várható az oldal frissítése aktivizálása, ha minden jól alakul. Gondoltam arra is, aki nem bírja tovább számolni a napokat, akkor az már láthatja az új visszaszámlálást is, hogy mennyi idő van szentestéig, és szavazás is van új, ahol arra szavazhatsz, hogy várod-e már a karácsonyt.
Mindenkinek  nagyon szép, sikeres és boldog új évet kívánok erre az évre.

Ha van ötleted az oldallal kapcsolatban, vagy csak érdeklődnél az év során, akkor nyugodtan  írj e-mailt a karacsonygportal@gmail.com címre, ami az év minden napján működik.

Üdvözlettel:
A szerkesztő

 

 
Menü
 
Képek
 
Karácsonyi versek
 
Mesék
 
Étel-ital
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2005-07-09
 
Vásárlás
 
Karácsonyról
 
Multimédia
 
Karácsonyi videók/zenék
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Egy kis zene
 
Miért éppen halászlé?

Miért éppen halászlé?

Különböző felkéréseknek eleget téve, bírálóként való részvétel kapcsán már jó ideje elmondhatom, hogy bárhol is legyen az országban gasztronómiát érintő verseny, vetélkedő, annak leggyakoribb programja a halászléfőzés. Azt is elmondhatom: amellett, hogy a halászlé a magyar konyha egyik legnépszerűbb étke, az a készítmény, amit kishazánkban a legtöbbféleképpen csinálnak. Ahány tájegység, annyi mód! Mégis, bizton állíthatom, nem ez a válasz arra a kérdése, amit korábban sem másoknak, sem magamnak, sem máshol, sem itthon Szarvason, kapásból nem tudtam megválaszolni, s ami így hangzik: Miért éppen halászlé? Ezen írás egyik célja, hogy a kérdésből adódó restanciámat íly módon rendezzem.

Halászlét az év bármelyik szakában lehet készíteni, de így, hogy augusztus 20-án, egy nemes kezdeményezésre immár tizennegyedik alkalommal kerül sor a szarvasi halfőző versenyre, különös aktualitása van. Tehát, úgy hiszem, a válasz nem egy konkrétum, bár egyszerűsíthető. A halászlét azért lehet és ajánlatos főzőverseny tárgyává tenni, mert egy győztes készítményt igen nagy feladat produkálni. A nyerő készítési módhoz több minőségi nyersanyag ismerete és sok más területen az átlagnál nagyobb tájékozottság szükségeltetik. A következő kérdések mutatják meg és bizonyítják, mennyi minden szükséges a győzelemhez.

A halászlé hol készüljön? Zárt helyen? Szabad tűzön? Mi legyen a tüzelőanyag? Milyen formájú legyen az edény?

A vöröshagyma származása, kora, felvágásának-, és felhasználásának módja: főzve? dinsztelve? pirítva?

A halak állaga , kora fajtái, előkészítésük, darabolásuk, a felhasznált fajták aránya, mennyisége, belsőségük alkalmazása, a víz helyes mennyisége.

A fűszerpaprika eredete, az őrlemény finomsága, színe, illata… Máris a 22. függvénynéél tartunk, s még nem említettük a legfontosabb szakasz kérdéseit: A főzés folyamán mikor alkalmazzuk anyagainkat? A cél érdekében mik a helyes arányok? Paszírozva nyerő a készítményünk, vagy anélkül? Ha az előbbi, akkor mekkora lukú legyen a paszírozó? Fontos továbbá a tájjelleg meghatározta, járulékos minőségi nyersanyagok helyes megválasztása, alkalmazása.

A “Miért éppen halászlé?” eddig még megválaszolatlan kérdésre, hiszem, hogy a fentiek felsorolása után az olvasók többsége számára meg is született a válasz, ami összefoglalva így hangozhat: Nem lehet véletlen, hogy a gasztronómiai eseményeknek, versenyeknek leggyakrabban a halászlé a főszereplője, hiszen, ha ennyi követelménynek szükséges eleget tenni gyakorlatban a sikerért, akkor a halászlé igencsak alkalmas tárgya, eszköze lenni egy rangos megmérettetésnek.

Lévén, hogy közeleg a helyi halas-bográcsok összecsapásának rendszeres ideje, hangoztatandó: A fenti kérdéssekre gygakorlatban való helyes megválaszolás esetén a résztvevőknek komoly esélyük van a díjak elvitelére! Ehhez kíván, a már szép hagyományokkal rendelkező XIV. Szarvasi Halfőző Verseny szervezője és a zsűri jó munkát, kellems hangulatot és sikert! Forschner Rudolf

 
Visszaszámlálás

 
Karácsonyfa
 
Egyéb Leírások
 
Ajándék ötletek
 
Dekorációk
 
Karácsonyi linkek
 
 
Történetek
 
Karácsonnyal kapcsolatos
 
Látogatók tanácsai
 
Karácsonyi Filmek
 
 
 
Szavazás
Várod már a karácsonyt?

Igen
Nem
Minden nap karácsony
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Hogy tetszik az oldal?

Nagyon tetszik
Elmegy, de lehetne jobb is
Most voltam itt utoljára
Nem tetszik
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?