Hozzávalók (kb. 50 db.): A kovászhoz: 2 dkg éleszto, 8 dkg liszt, 1 dl tej,
A tésztához: 40 dkg liszt, 5 dkg porcukor, csipetnyi só, kevés tej, 10 dkg vaj
A tetejére: 10 dkg darált mák, 5-6 evokanál méz
Elkészítés: A langyos tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztot és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem. Ezután összedolgozom a liszttel, a cukorral, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy kenyértészta keménységu legyen. Jól kidolgozom, majd tetejét liszttel meghintem, ruhával letakarom és duplájára kelesztem. A megkelt tésztából hosszú, kétujjnyi vastag rudakat formálok, és a vaj felével kikent tepsire fektetem. Félórányi pihentetés után az elomelegített, forró sütoben pirosra sütöm. A megsült rudakat szétválasztom, két-három centis darabokra vágom, és egy nagy tésztaszurobe teszem. Forrásban lévo sós vízzel leöntöm a tésztát, majd a lecsöpögtetett gubát sorban egymás mellé teszem a maradék vajjal kikent tuzálló tálba. Soronként megszórom a darált mákkal és kevés mézzel lelocsolom. Elomelegített, forró sütoben 15-20 percig sütöm. Ezt a tésztát nagyobb mennyiségben is meg lehet sütni, mert ha jól kiszárad, akár 3 hónapra is elteheto, mint a morzsának való zsemle-kifli. Ha nagyon száraz, akkor felhasználás elott forró tejjel öntsék le, de ne szurjék le. Darált dióval elkevert cukorral ugyanolyan finom, mint mákkal. |